Veelgestelde vragen

Klik op de vraag voor het antwoord

  • Artiestenregeling? Zelfstandig?

    SimpleNotes is alleen geschikt voor zelfstandige muziekdocenten en uitvoerders. Muzikanten die zelf een factuur sturen en dat niet via een verloningsbureau volgens de artiestenregeling laten doen.
    Dus je hebt een KvK en BTW nummer. Je betaalt ieder kwartaal of één maal per jaar btw. SimpleNotes is niet geschikt om met een verloningsbureau te werken.

  • Kan ik optredens in de toekomst invoeren?

    Ja, dat kan. Dit is speciaal gedaan om een inschatting te kunnen maken van hoe de nabije toekomst er financieel uit gaat zien.

  • Blijven optredens van vorige jaren beschikbaar?

    Ja. Het programma is ingesteld dat je de gegevens van het huidige jaar als eerste ziet maar gegevens van vorige jaren zijn eenvoudig zelf op te vragen en er is mee te vergelijken.

  • Wat is de minimale invoer van een optreden?

    De datum is de enige verplichte invoer. Het is echter wel handig om meer gegevens in te voeren omdat het wijzigen achteraf anders bewerkelijker wordt. En ook haal je natuurlijk heel weinig informatie uit een datum alleen. Vul dan minstens ook een gage in.

  • Moet ik elk optreden apart invoeren? Ik speel namelijk een aantal optredens op dezelfde plaats met dezelfde groep.

    Nee, dit hoeft niet. Hiervoor is de knop meervoudige invoer. Er komen 8 datumvelden in beeld die ingevuld kunnen worden. Let wel alle andere gegevens moeten gelijk zijn. Eventueel kun je een kleine afwijking later aanpassen in optredens sub.

  • Wat is het verschil tussen bruto en KVR?

    KVR staat voor kleine vergoedingsregeling. Het is een bedrag dat maximaal '.KVR.' euro hoog mag zijn. Het is een onkostenregeling en daarom moet je dus wel bonnen van een even groot bedrag hebben.
    Een bedrag is bruto als er geen loonbelasting of premies over afgedragen zijn.

  • Kan ik facturen van eerder dit jaar invoeren als ik me nu inschrijf?

    Ja dat is mogelijk. Voer bij het aanmelden het nummer van je laatste factuur in. Dan gaat SimpleNotes standaard verder met het volgende factuurnummer. Maar als je een nieuwe gebruiker bent is er bij factureren ook een pull down met alle ongebruikte factuurnummers: de eerdere facturen. Je kan deze dan gebruiken.
    Het is niet mogelijk om facturen van het vorige jaar te maken. Factureren is een dagstempel.

  • Kan ik vorig jaar ook meteen factureren?

    Het is niet mogelijk om facturen van het vorige jaar te maken. Factureren is een dagstempel.

  • Ik geef 10 maanden les en stuur ieder kwartaal een factuur. Kan dat in SimpleNotes?

    Ja dat is mogelijk. Veel docenten doen dat. Je hebt als het ware een contract met je leerling. Daardoor zijn er eigenlijk "dure" lessen, in vakanties, en "goedkope" door het jaar heen. Niet een vaste prijs.

    In SimpleNotes maak je dan een zogenaamde termijnfactuur aan. Dit is een keuzemogelijkheid bij het factureren van één of meer lessen. Op de factuur staan geen lessen vermeld alleen de prijs die je bij het maken van de factuur invult. In de omschrijving zet je wat de dienst is. Achter de schermen rekent SimpleNotes de prijs per les uit en vult die in bij de lessen. Zo blijft alles kloppen en de leerling stelt geen vragen over de lesprijs.

  • Wanneer moet ik incl., excl. of n.v.t. invullen bij BTW?

    Voorbeeld: Als je op een bruiloft speelt,waarbij de opdrachtgever geen factuur wil en contant betaalt, is BTW de (inclusief). Je krijgt een bruto bedrag dat als privéfeest geboekt kan worden. Daarover wordt het lage BTW tarief van 6% geheven. Je maakt wel gewoon een factuur, ook al wil de opdrachtgever die niet hebben.

    Maar als je werkt voor een opdrachtgever die een factuur moet ontvangen die je zelf stuurt of door een verloningsbureau laat sturen is het belangrijk wat je afgesproken hebt: of het afgesproken bedrag inclusief of exclusief de BTW is.

    Stel je hebt 100 euro inclusief BTW afgesproken. Dan ontvangt de opdrachtgever een factuur van 100 euro. Voor jou blijft er dan (bij 6% BTW) zo\'n € 94,339 over als bruto bedrag. Als je 100 euro exclusief hebt afgesproken krijgt de opdrachtgever een factuur van € 106 (bij 6% BTW). Na het verlonen blijft van die 94,34 of 100 euro nog ongeveer 2/3 over.

  • Wat voor woorden moet ik gebruiken bij soort werkzaamheid?

    Deze vraag is bedoeld om het verschil tussen privéoptredens en andere soorten optredens te maken. Privéoptredens kun je gewoon bruto opgeven en je accountant zal dan bepalen hoeveel belasting ingehouden moet worden. Maar het kan voor jezelf ook interessant zijn te weten hoe vaak je een sessie speelt of in het theater. Workshop, bedrijfsfeest zijn ook allemaal mogelijkheden om hier in te vullen.

    Als je iets invult bij soort werkzaamheid verschijnt dat als betreft bij het maken van een factuur of verloningsopdracht. Dit is een suggestie voor een mogelijke omschrijving, welke je uiterard zelf kunt wijzigen. Bv: 2 x sessie met de Hammond groep.

  • Kan ik ook iets anders dan alleen optredens, b.v. mijn inkomsten uit lesgeven, invoeren?

    Jazeker. SimpleNotes heeft een module lespraktijk. Deze module geeft je een helder overzicht van wie je leerlingen zijn, of ze gekomen zijn, betaald hebben etc. De totale inkomsten per maand verschijnen dan automatisch in je overzichten. Het gebruik kost niets extra.

    Ook kun je inkomsten van een baan naast de muziek invoeren door b.v. bij groep de naam van het bedrijf te gebruiken en een zelfgekozen naam voor de soort werkzaamheden in te voeren.

  • Hoe voer ik een vast bedrag als reiskostenvergoeding in?

    Vink extra vergoedingen aan en maak een nieuwe categorie: "reiskostenvergoeding" (of een andere naam) aan. Klik op ok en je kan onder deze categorie kosten opslaan die op de factuur of verloningsopdracht als zodanig zullen verschijnen.

    Eventueel maak je, als je nog een andere post bv sejour hebt, een nieuwe categorie "reiskosten en sejour" aan.

  • Ik heb een bon uit een restaurant met op de drank 21% en op het eten 6% BTW. Welk BTW tarief moet ik dan kiezen bij het invoeren?

    De BTW op deze kosten mogen niet worden meeberekend voor de aangifte omzetbelasting (tenzij je een restaurant o.i.d. runt), dus hiervoor geldt: BTW buiten beschouwing laten: 0% en deze kosten als totaal bedrag in de kosten meenemen.

    SimpleNotes telt het bedrag van de bon op in de categorie die je kiest (vertering). Over het totale bedrag van bonnen in deze categorie moet uiteindelijk wel een privé-correctie van 26,5% gedaan worden door jezelf of door je accountant. SimpleNotes doet dat niet automatisch.

  • Kan ik mijn hele belastingaangifte in één keer met SimpleNotes doen?

    Nee dat gaat niet. Muzikanten hebben een huis of niet, zijn getrouwd of niet, hebben kinderen of niet. Al deze zaken hebben invloed op je belastingaangifte maar kunnen niet allemaal in SimpleNotes verwerkt worden.

    SimpleNotes wil zaken voor je ordenen zodat een aangifte door jezelf of accountant veel minder tijd kost.